Van klacht naar kracht
Loet de Steenhuijsen Piters - Vrouwencoach
05/11/2020
2 min
0

Van klacht naar kracht

05/11/2020
2 min
0

Geef jezelf de kans om te ontdekken wat je behoefte of verlangen is door vijf minuten ongegeneerd te klagen. Wanneer mensen bij mij binnenkomen, is dat vaak een van de eerste dingen die we doen. Zo begon een dame ons eerste gesprek met: "Ik moet ook alles alleen doen. Ze nemen helemaal geen verantwoordelijkheid of initiatief en als ik er niet aan denk, loopt alles in de soep". 

Samen puzzelen we tot er een kernachtige klacht van één zin uitkomt. Met die ene zin kunnen we het klaagverhaal omdraaien, zodat je het goud ziet dat erin verstopt zit. Op het moment dat die nieuwe zin resoneert, geeft dat altijd een 'AHA!'-moment, een eyeopener. Je klaagverhaal geeft je een opening naar een ander perspectief en naar jouw eigen kracht.

Afsluiten kindstuk

We zijn ons hele leven bezig om ons kindstuk af te sluiten. Je gezin van herkomst vormt en geeft richting aan het verloop van je leven. Dat zie je terug op momenten dat er een situatie is die je niet onaangenaam is. Het kan je boos of verdrietig maken, en net als kinderen zijn wij geneigd om de pijn die we voelen bij de ander neer te leggen: 'Het was gewoon een rot-opmerking van die persoon' of 'een klote streek'. Hiermee ga je voorbij aan je eigen pijn, plaats je het buiten jezelf en verlies je de regie. Je schiet terug in je kindbewustzijn, en het deel van jou dat nog niet volwassen heeft kunnen worden reageert. Dit is niet goed of fout, maar het geeft wel een ingang voor persoonlijke ontwikkeling en groei.

Onvervuld verlangen

Onder dat klaagverhaal zit een diep weggestopt en onvervuld verlangen, jouw goud. Zolang je het wegstopt en niet aan de oppervlakte laat komen, kan het niet vervuld worden. Dit verhaal vertel je jezelf en anderen om te verklaren waarom je niet krijgt wat je graag wilt. Als je denkt of zegt: 'Zo ben ik nu eenmaal', 'Ik kan dat niet veranderen', 'Jij hebt makkelijk praten', dan is het tijd om alert te zijn, want dat zijn zinnen die passen bij de slachtofferrol. Dingen die je irriteren, waar je boos om wordt of verdrietig, zeggen iets over jou en over je verlangen. Ze zijn je blinde vlekken, en zo heten ze niet voor niets.

Je Klaagverhaal omdraaien geeft kracht

Je klaagverhaal leren herkennen is goed nieuws. Het geeft je de kans om het verhaal om te draaien, waardoor je grip op je leven krijgt. Dat kan best eng zijn, omdat je vanaf dan weer zelf verantwoordelijk bent voor je gedachten en gevoelens. Je kunt je niet langer verstoppen achter je verhaal.

Nooit meer verdrietig, boos of geïrriteerd? Nee, helaas. Het betekent niet dat je geen ongemakkelijke emoties meer mag of kunt hebben. Je blijft er alleen niet meer in hangen. Door er uit te stappen zie je je behoefte of verlangen eronder. Als je die kent, kun je leren om erin te voorzien. En vervulde behoeften leiden nu eenmaal tot lichtere gevoelens. Dat maakt je een blijer en tevreden mens.

Denk jij dagelijks aan iets uit het verleden en worstel je met een situatie of gebeurtenis? Wil je leren hoe je je pijnpunt doorvoelt en in een kracht omzet? Lees wat mijn coaching voor je kan betekenen via de combinatie van familieopstellingen en leren voelen.

Reacties