Spanning loslaten
Loet de Steenhuijsen Piters - Vrouwencoach
03/29/2023
2 min
0

Lichamelijke spanning loslaten

03/29/2023
2 min
0

Drie van de vier mensen die in mijn praktijk komen ervaren lichamelijke spanning die ze willen loslaten. Zij weten en voelen dat er een verband is tussen die klachten en dieper liggende emoties. Daarmee is al een belangrijke eerste stap richting een oplossing gezet. Want er zijn stukken waar we zelf niet bij kunnen, hoe hard we ook ons best doen.


Wat is een emotie?

Emoties zijn vaak een kluwen van reacties uit het verleden, heden en verwachtingen over de toekomst. Het is een innerlijke beleving van een gemoedstoestand. Het zet iets in beweging en kan zwaar of licht aanvoelen. Een emotie kan ook helend werken. Dan geeft het een gevoel van lucht, ontspanning of vrijheid.

Emoties kun je verdelen in primair en secundair.

Primaire emoties

Deze voelen vaak intens aan. Alsof het uit je tenen komt. Of als een diepe zielenpijn. Lukt het je om erbij aanwezig te zijn, in je lichaam te blijven, dan houdt het maximaal twee minuten aan. Het komt als een golf en het ebt weer weg. Alsof je een wond schoon spoelt, reinigt, zodat het daarna kan helen. De doorvoelde emotie lost als het ware op. Je lichaam laat de interne spanning los, ontspant en je zielenrust neemt toe.

Een voorbeeld van een primaire emotie is een heftig verdriet dat je in je hartstreek voelt als een donkere, zware of scherpe pijn.

Secundaire emoties

Als je primaire emoties niet kunt of durft te doorvoelen, omdat het te groot of pijnlijk is, dan dekt je systeem het af. Het gevoel is vaak diep weggestopt in het bekken of hoe dan ook aan het zicht onttrokken, waardoor je in secundaire emoties blijft hangen. Dit kan uren, weken of zelfs jaren duren.
Je wordt bijvoorbeeld boos worden op een ander, omdat dat gemakkelijker is dan je eigen leegte te voelen.

Andere secundaire emoties zijn bijvoorbeeld: teleurgesteld zijn, klagen, verontwaardiging of permanent onzeker zijn. Alles waarbij je in een slachtofferrol belandt kun je eronder scharen. Daar zitten we allemaal wel eens op zijn tijd. Het is de kunst om dat te herkennen en te onderzoeken wat er werkelijk speelt. Dat is de zoektocht naar de primaire emotie. Vaak is dat ingewikkeld in je eentje, omdat het je blinde vlek is of dat er op onbewust niveau oude pijn speelt.

Loslaten van fysieke spanning geeft ontspanning

Ik zie dat het werken met primaire gevoelens groot effect heeft op het loslaten van oude pijn. Deze manier van begeleiden geeft weinig ruimte aan het hoofd voor controle. De beelden en metaforen maken direct contact met jou en met je primaire emotie. Dan kom je snel bij de kern van je probleem. Eenmaal daar is er weinig tijd nodig om dat gevoel los te laten, zodat je met een licht, ruim en rustig gevoel de sessie verlaat. Het lichaam kan dan steeds meer ontspannen.

Als je lichamelijke spanning los wilt laten, lees dan verder op de coachingspagina.

Wil je op de hoogte blijven van blogs en activiteiten? Ontvang de nieuwsbrief.

Reacties