Loet de Steenhuijsen Piters - Vrouwencoach
10/11/2019
1 min
0

De behulpzame vrouw en haar valkuil

10/11/2019
1 min
0

Gisteravond vroeg een vriendin mij welke vrouwen in de praktijk komen. Een gedeelte van mijn cliënten kun je scharen onder de behulpzame vrouw die in haar valkuil getrapt is.
Die overbehulpzaam is vanuit:

 • liefde voor de ander
 • angst voor afwijzing, om je grenzen aan te geven
 • norm dat je een ander 'moet' helpen
 • behoefte aan waardering

Maar op den duur krijgt ze klachten zoals vermoeidheid, drukte en haast (ze is immers alsmaar bezig om andermans probleem op te lossen), frustratie (omdat ze niet toe komt aan haar eigen dingen of omdat haar hulp onvoldoende gewaardeerd wordt). En als ze maar lang genoeg met de ander bezig is weet ze uiteindelijk niet meer wat ze zelf wil of wat goed voor haar is.

Voor deze lieve vrouwen heb ik de volgende tips:

 • Label egoïsme anders.
  Ik noem het tegenwoordig zelfzorg of zelfliefde. Uit zelfzorg iets 'niet doen', voelt voor mij echt anders dan dat ik het uit egoïsme niet doe, ook al zet je daar het woord 'gezond' voor. Gezond egoïsme blijft zoiets als: Denk niet aan een roze olifant.
 • Reageer niet meteen op een verzoek.
  Let op je allereerste reactie en neem die serieus. Stel, bij het binnenkomen van een appje, voel je als eerste reactie schrik, of een 'nee'. Onderzoek dan of je op het verzoek in wilt gaan of dat naar jezelf wilt luisteren. Sta even stil bij het gevoel in je buik of borstgebied. Voelt het donker, zwaar, geeft het kramp? Dat zijn signalen vanuit je lichaam die aangeven dat je iets niet wilt of heel spannend vindt. Daarna heb je een keuze of hoe je daarmee om wilt gaan.
 • Stel jezelf vragen.
  Zoals: Waar ben ik met mijn aandacht? Bij mijzelf of bij de ander? Wil ik dit of moet ik dit? En als ik het moet, van wie moet het dan eigenlijk? Wordt er om hulp gevraagd?
  Of trek ik de verantwoording naar mijzelf toe? Is dit mijn probleem of die van iemand anders?
 • Realiseer dat je een afhankelijkheidsrelatie kweekt, als je andermans probleem telkens oplost.

Herken je jezelf hierin en wil je hulp bij het onderzoeken van jouw drijfveren? Wil je dit veranderen, zodat je beter voor jezelf leert zorgen en van daaruit er voor een ander kunt zijn? Ik ondersteun je graag in dat proces.


Reacties