Voor jezelf kiezen
Loet de Steenhuijsen Piters - Vrouwencoach
02/15/2021
2 min
0

Voor jezelf kiezen

02/15/2021
2 min
0

Voor jezelf kiezen klinkt al snel egoïstisch. Toch hoef je jezelf niet weg te cijferen. Ik ga je uitleggen hoe je anderen tevreden kan stellen en toch je eigen leven kan leiden.

Je hoeft niet te pleasen om iedereen tevreden te stellen

We staan recht tegenover elkaar, mijn dochter en ik.
Op rustige toon zijn we in gesprek. 

We willen elkaar tevreden stellen, zonder onze eigen behoefte aan de kant te zetten om te pleasen.
Zij gaat zondagmorgen om 9.30 uur weg en wil graag samen ontbijten, want dat is traditie. Ik ben veel aan het werk en weg geweest deze week en daarom lijkt het haar fijn om juist even samen te zijn.

Met een knoop in mijn buik en een brok in mijn keel sta ik in de kamer.

Ik wil ook heel graag vóór 10 uur met mijn hond Lola naar het strand, zodat zij vrij rond kan rennen en ik kan zwemmen. Het geeft mij rust en een voldaan gevoel als ik daarmee deze zondag kan starten. Het is alweer een tijd geleden dat het me gelukt is om ’s morgens naar het strand te gaat. Ik voel aan alles dat dat voor mij nu belangrijk is en ook al koester ik ons zondagochtend ontbijt ook heel erg, ik weet dat als ik niet naar het strand ga het mij frustratie op gaat leveren. Dat zal voelbaar zijn voor mijn omgeving en waarschijnlijk wordt dat merkbaar in mijn gedrag.

Een compromis is niet de oplossing

We kunnen voor een compromis gaan: deze week ga ik zwemmen, volgende week gaan we samen ontbijten. Of andersom. Voor sommige mensen is dat een prima oplossing, maar het geeft ons beiden geen voldoening. Een van ons zal zich gefrustreerd of verdrietig voelen omdat niet aan een behoefte voldaan wordt.

We leven in een wereld van schijnbare tegenstellingen, van dualiteit. Wat is er mogelijk als je die tegenstellingen bij elkaar brengt? Dat kun je niet voorspellen. Er ontstaat een derde kracht, een andere creatie, iets nieuws, eenheid

Zwart en wit geeft grijs.
Regen en zon geeft een regenboog.
Boosheid en vriendelijkheid geeft vergevingsgezindheid.

Oplossing waar iedereen tevreden mee is zonder alleen voor jezelf te kiezen

Ineens weet ik het. Wat als ik niet hoef te kiezen? Als ik beide opties bij elkaar breng?

Vanmorgen ging mijn wekker om 7 uur af en ik sta fit op. Spring met plezier op de fiets om op het verlaten strand te lopen. De zon schijnt en ik dompel mijn hoofd lekker onder in de koele zee.
Met zand op mijn voeten en met een zilte huid kom ik daarna thuis in de geur van vers gebakken broodjes.
Wakker, fris, energiek en met een mega goed humeur zitten we samen aan het ontbijt. Wat een fijne en gezellige start van deze zondag. We voelen ons allebei blij.
Door tegenstellingen ontstaan.
Eenheid.
Deze derde kracht bevalt mij prima. 

Hoe doe jij dat? Blijf jij met een onvoldaan gevoel na een compromis achter? Of herken jij dat er uit tegenstellingen iets nieuws kan ontstaan?

Reacties