Wat is Internal Family Systems
01/23/2025
8 min

Wat is Internal Family Systems (IFS) en hoe kan het je helpen?

01/23/2025
8 min

Wat is Internal Family Systems (IFS) en hoe kan het je helpen?

Internal Family Systems (IFS) helpt je om de verschillende innerlijke stemmen in jezelf te begrijpen en beter samen te laten werken. Misschien herken je het wel: een stemmetje in je hoofd zegt "Je moet doorgaan, je mag niet opgeven," terwijl een ander juist fluistert "Ik ben zo moe, neem even pauze." Deze innerlijke strijd kan uitputtend zijn. IFS helpt je deze delen in jezelf te herkennen, vriendelijk te benaderen en hun boodschap te begrijpen. Dit brengt rust, balans en ruimte om te leven vanuit je ware kern.

Voor wie is Internal Family Systems (IFS) geschikt?

IFS is er voor vrouwen die zich innerlijk verdeeld voelen en verlangen naar rust en helderheid. Misschien probeer je alles onder controle te houden, terwijl een deel in jou je onzeker maakt of je uitput. Of je merkt dat het gevoel van ‘niet goed genoeg zijn’ steeds terugkomt, hoe hard je ook je best doet.

Wat mij zo raakt aan IFS, is dat het niets afwijst of wegstopt. Je hele binnenwereld wordt uitgenodigd om mee te doen. Bij mezelf ontdekte ik delen die ik niet eerder zag. Ik leerde mijn beschermingsmechanismen begrijpen en verzachten. En dat gun ik iedereen. Het raakt me telkens weer als ik zie hoe vrouwen meer rust en ruimte in zichzelf vinden en een diepere verbinding ervaren met wie ze echt zijn.

Wat zijn de resultaten van deze therapie?

Internal Family Systems helpt je innerlijke harmonie te vinden, waardoor je meer rust ervaart en grip krijgt op je leven. Door je innerlijke delen te leren kennen en begrijpen, ontstaat ruimte voor je ware Zelf: dat deel van jou dat kalm, krachtig en helder is. Vrouwen die met IFS werken, merken dat ze minder worden overspoeld door emoties en twijfels. Ze ervaren meer balans, begrijpen zichzelf beter en voelen zich sterker in hun relaties. Zoals Janice het verwoordde:

Eindelijk snap ik waarom ik steeds in dezelfde patronen terechtkwam, en ik weet nu hoe ik er zelf iets aan kan veranderen.

Wat is Internal Family Systems (IFS)?

Internal Family Systems (IFS) is een therapievorm, ontwikkeld door de Amerikaanse psychiater Dr. Richard C. Schwartz in de jaren ‘80. Het model gaat ervan uit dat onze psyche bestaat uit verschillende subpersoonlijkheden, ook wel 'delen' genoemd, die elk hun eigen perspectieven, interesses en herinneringen hebben. 

IFS gaat uit van drie belangrijke ideeën:

  1. We hebben allemaal verschillende 'delen' in onszelf: dit zijn als het ware stemmetjes in je hoofd. Bijvoorbeeld, het ene deel zegt dat je gezond moet eten, terwijl een ander deel vindt dat je dat chocolaatje wel hebt verdiend. Deze delen vormen samen een soort innerlijke familie die met elkaar omgaat zoals echte families dat doen.

  2. Deze innerlijke familie werkt als een systeem: de delen beïnvloeden elkaar. Als het ene deel heel hard iets roept, kan een ander deel ook sterk reageren. Dit kan leiden tot innerlijke conflicten, net zoals in een echte familie.

  3. Iedereen heeft een 'Zelf': dit is je kern, die altijd aanwezig is. Het 'Zelf' is als de zon die achter de wolken schijnt; soms is het bedekt, maar ze is er altijd en kan tevoorschijn komen als de ‘delen’ tot rust komen.

    Wij zijn geen problemen die opgelost moeten worden, maar verhalen die verteld willen worden - Richard Schwartz


Wat zijn de verschillende delen binnen Internal Family Systems (IFS)?

Je hebt verschillende 'stemmetjes', of delen, die je helpen om met gevoelens en situaties om te gaan. Deze 'stemmetjes' kun je in drie groepen verdelen:

Managers: De controleurs van je innerlijk systeem.
Deze delen zorgen ervoor dat je alles onder controle houdt, zodat je geen pijnlijke herinneringen of gevoelens hoeft te voelen. Ze regelen dat je bijvoorbeeld heel precies bent, altijd hard werkt of streng bent voor jezelf en anderen.

Voorbeeld: Lisa voelt de constante drang om alles in haar leven perfect te organiseren. Ze plant haar dagen minutieus in en heeft moeite met onverwachte veranderingen. De manager in Lisa probeert haar te beschermen tegen gevoelens van chaos en onzekerheid die ze in haar jeugd heeft ervaren.

Denkvraag: Herken je momenten waarop je perfectionistisch bent of de neiging hebt om alles onder controle te houden? Dit zijn typische kenmerken van de 'Managers' binnen IFS.

Afleiders: Delen die je afhouden van pijnlijke emoties.
Wanneer pijnlijke herinneringen of emoties naar de oppervlakte dreigen te komen, treden afleiders op om deze gevoelens te onderdrukken of te vermijden. Dit kan leiden tot impulsief gedrag zoals te veel eten, snaaien, gebruik van drugs en alcohol, oneindig veel op je telefoon scrollen of andere vormen van afleiding.

Voorbeeld: Marit heeft de neiging om na een stressvolle dag een glas wijn te drinken. Of twee. Dat heeft ze nodig om te ontspannen, zegt ze. Haar afleiders proberen haar te beschermen tegen onderliggende gevoelens van leegte of angst die zij niet durft of wil ervaren. 

Denkvraag: Stel je voor dat je ’s avonds alleen op de bank zit. Het huis is stil, en ineens komt dat gevoel van leegte of verdriet opzetten. Hoe reageren jouw 'Afleiders' in dit moment?

Ballingen: Kwetsbare delen die bescherming nodig hebben.
Ze zijn vaak ontstaan door traumatische of pijnlijke ervaringen. Ze dragen zware gevoelens van bijvoorbeeld schaamte, angst, machteloosheid, hopeloosheid, wanhoop of verdriet. Vaak worden ze onderdrukt door managers en afleiders om verdere pijn te voorkomen. Ze bevinden zich in de schaduw, het onbewuste deel van jou, maar ondertussen hebben ze veel invloed op je gedrag. 

Voorbeeld: Carol vindt het moeilijk om close te worden met anderen. Dit komt omdat een deel van haar bang is om weer gekwetst te worden, net zoals vroeger toen ze werd uitgelachen. Dit bange deel probeert haar te beschermen tegen nieuwe pijn.

Denkvraag: Kun je een moment bedenken waarop je iets, iemand of een situatie hebt vermeden omdat je bang was om weer angst, verdriet, onmacht, hopeloosheid of een ander heftige emotie te voelen?

Het Zelf en zelfleiderschap binnen Internal Family Systems (IFS)

In Internal Family Systems (IFS) draait alles om het 'Zelf'. Dit is jouw ware ik, het deel van jou dat altijd rustig, vriendelijk en zonder oordeel is. Het 'Zelf' is als een liefdevolle toeschouwer die geen eigen agenda heeft en onverwoestbaar is. Wanneer het 'Zelf' de leiding neemt, kunnen alle verschillende 'stemmetjes' in je hoofd beter samenwerken, wat zorgt voor innerlijke rust en balans. Het 'Zelf' heeft acht belangrijke eigenschappen die we allemaal in ons hebben.

De acht kernkwaliteiten van het Zelf

In IFS worden de acht kernkwaliteiten van het 'Zelf' aangeduid met de Engelse term '8 C's'. In het Nederlands worden deze kwaliteiten als volgt vertaald:

  1. Compassie: Het vermogen om met vriendelijkheid en begrip naar jezelf en anderen te kijken.
  2. Nieuwsgierigheid: De bereidheid om open en zonder oordeel te zien hoe je je voelt, wat je doet of juist niet doet.
  3. Helderheid: Het vermogen om situaties en emoties met een frisse, open blik te zien, zonder oordeel of verwarring.
  4. Verbondenheid: Het gevoel van verbonden zijn met jezelf, met anderen en met de wereld om je heen.
  5. Creativiteit: Het vermogen om nieuwe oplossingen en perspectieven te vinden.
  6. Moed: De bereidheid om uitdagingen aan te gaan en moeilijke emoties te confronteren.
  7. Zelfvertrouwen: Het vertrouwen in je eigen mogelijkheden, kwaliteiten en oordeel.
  8. Kalmte: Het vermogen om innerlijke vrede en zielenrust te vinden, zelfs in stressvolle situaties.

Denkvraag: Welke van deze kwaliteiten van het 'Zelf' herken je het meest in jezelf en hoe beïnvloedt deze kwaliteit je dagelijks leven?

Ben je jezelf kwijt? Internal Family Systems (IFS) kan helpen.

Soms kun je het gevoel hebben dat je jezelf kwijt bent. Dit komt doordat bepaalde 'delen' in jou, zoals angst of verdriet, zo sterk aanwezig zijn dat ze je hele gevoel overnemen. Je 'Zelf', dat rustige en wijze deel van jou, raakt dan op de achtergrond. Met Internal Family Systems (IFS) leer je deze delen te herkennen en er vriendelijk mee om te gaan, zodat je 'Zelf' weer de leiding kan nemen en je je weer jezelf voelt. 

Praktische toepassing van Internal Family Systems (IFS) - therapie

Internal Family Systems helpt je om met vriendelijke nieuwsgierigheid toegang te krijgen tot je binnenwereld. Door de verschillende 'delen' in jezelf te herkennen, begrijp je hun behoeften en creëer je ruimte voor je ware Zelf. Dit zorgt voor meer balans, grip op je leven en een betere verbinding met jezelf. Voor een visuele uitleg kun je deze YouTube-video met uitleg over IFS bekijken.

Als vrouwencoach weet ik hoe verwarrend innerlijke conflicten kunnen zijn. IFS biedt een effectieve manier om deze innerlijke stemmen te begrijpen en ermee om te gaan. Samen ontdekken we jouw innerlijke delen en werken we aan harmonie, zodat jij meer rust ervaart en de leiding neemt over je leven. Zoals Emma zegt:

Jij stelt vragen die ik in eerdere begeleiding nog nooit heb gehoord. Je leert me niet omgaan met de angst, maar je pakt met mij de oorzaak aan.

Het verschil tussen symptoombestrijding en oorzaakgerichte aanpak

Wat Emma beschrijft, gaat over het verschil tussen het omgaan met symptomen, zoals angst, en het begrijpen van de onderliggende oorzaken ervan. Veel therapieën bieden tijdelijke oplossingen door angst te beheersen, maar IFS gaat een stap verder. We kijken naar de wortels van de angst, die vaak liggen in onverwerkte ervaringen of innerlijke conflicten.

In plaats van alleen de angst zelf te behandelen, onderzoeken we samen waarom die angst er is. Emma begrijpt nu waar deze vandaan komt en leert met zachte ogen kijken naar de delen van zichzelf die het zwaar hadden. Dit biedt haar niet alleen rust in het moment, maar helpt haar ook de onderliggende oorzaak te helen. Dit leidt tot echte innerlijke verandering en meer grip op haar leven.


Is IFS wat voor jou?

Bij deze klachten werkt Internal Family Systems heel goed:

  • Chronische stress of spanning. Het constante gevoel van 'aan staan', zelfs als er geen duidelijke reden voor is. Dit kan zich uiten in lichamelijke spanningen, zoals een gespannen nek, bekkenpijn of maagklachten.
  • Gevoel van leegte of eenzaamheid. Het gevoel alsof er iets essentieels ontbreekt, ondanks dat je misschien alles hebt wat anderen als 'succes' beschouwen. Dit kan een gevoel van innerlijke leegte zijn, die moeilijk te verwoorden is, maar wel voelbaar in het dagelijks leven.
  • Onverwerkte verdriet of rouw. Het gevoel dat er 'iets' uit het verleden niet is verwerkt, zoals verlies, scheiding of het verlies van een dierbare, wat je dagelijkse leven beïnvloedt.
  • Angst of onzekerheid. Onverklaarbare angstgevoelens, twijfels over jezelf en gevoelens van schaamte die je dagelijks functioneren beïnvloeden, zoals angst voor afwijzing, falen of veroordeling.
  • Grote mate van zelfkritiek. Het constante gevoel van 'niet goed genoeg zijn', wat het moeilijk maakt om te genieten van successen of complimenten.
  • Moeite met grenzen stellen. Het gevoel dat je altijd maar aan anderen moet voldoen of je eigen behoeften negeert, waardoor je jezelf verloren voelt.
  • Gevoel van vastzitten of niet vooruitkomen. Het gevoel dat je in een vicieuze cirkel zit van hetzelfde gedrag of dezelfde patronen, zonder echte verandering of vooruitgang te ervaren.

Ben je na het lezen van deze blog benieuwd hoe IFS jou verder kan helpen of heb je vragen? Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Over Loet van Praktijk Eb en vLoet
Mijn naam is Loet, en ik heb al meer dan 100 vrouwen begeleid die het verleden los willen laten. Zonder lange verhalen breng ik je snel naar de kern, zodat je met rust in je lijf en ruimte in je leven weer verder kunt. Mijn aanpak is lichaamsgericht, waarbij ik gebruik maak van technieken zoals Innerlijke ReisInternal Family Systems (IFS) en familieopstellingen. Op deze site ontdek je hoe je kunt beginnen met het herstellen van de verbinding met jezelf, zowel lichamelijk als emotioneel. Kijk gerust rond en zie wat voor jou werkt.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, tips en verhalen? Schrijf je in voor
mijn nieuwsbrief en krijg direct waardevolle inzichten voor jouw proces.