Mediteren is de snelweg terug naar jezelf
05/30/2020
3 min

Mediteren is de snelweg terug naar jezelf

05/30/2020
3 min

In deze blog beschrijf ik de voordelen en positieve effecten van mediteren. Aan het eind geef ik je tips om met mediteren te beginnen en kun je een gratis meditatie aanvragen.

Praktijk

Net iets te laat staat ze voor mijn deur. Gehaast hangt ze haar jas op en loopt mee naar boven. Ze ploft neer in de blauwe stoel. Haar adem zit hoog en haar ogen schieten alle kanten op. We raken in gesprek, totdat ze hard zegt: ’Nee, dat vind ik iets voor zweefteven hoor. Niets voor mij. Nog nooit gedaan en ik denk niet dat ik dat kan’.
Lachend kijk ik haar aan. ‘Hoe bedoel je?’
‘Nou, ik heb echt geen tijd voor mediteren. Sowieso kan ik niet goed stil zitten, laat staan mijn gedachten uit zetten. Maar als het van jou moet, dan probeer ik het wel een keer.’
Natuurlijk moet ze niets, maar ik leg haar wel uit wat het belang is van mediteren. Ik stuur haar er eentje toe, die past bij het thema waarmee ze vandaag op tafel lag.
Een paar weken later is ze er weer en vraagt: ‘Loet, heb jij nog een andere meditatie voor me?’. Ze mediteert…niet vanuit wilskracht, maar omdat het haar iets brengt. Ik word er blij van.

Voordelen van mediteren

Inmiddels weet ik beter en hoort het bij mijn routine. Ik plan het in, maak er tijd voor vrij. Soms kort, soms lang, zittend, liggend, zelfs lopend. Geleid of in stilte. ’s Morgens, of ’s middags, ’s avonds of zelfs ’s nachts. Op sommige dagen en en en en…
Ik ben de bezwaren voorbij, maak er prioriteit van, omdat ik de voordelen ervan ervaar. Ik noem er een paar:

  • Het zorgt ervoor dat ik beter met lastige gevoelens om kan gaan. Doordat ik deze tijdens de meditatie toe laat, ze op zoek in plaats van weg te drukken, ben ik er juist sneller vanaf.
  • Ik pieker minder. Ik kom uit mijn hoofd en in mijn lichaam. Het onderbreekt mijn continue gedachten stroom, door een moment te nemen om telkens terug te gaan naar de warme hand die op mijn buik ligt of de hand bij mijn hart te voelen.
  • Het balanceert mijn energiepeil. Ik kan nogal in mijn werk duiken waardoor ik de signalen van mijn lichaam niet meer goed voel en ik aan het eind van de dag helemaal leeg ben, me overprikkeld voel. Juist tussendoor mediteren, afwisseling, tussen inspanning en ontspanning, zorgt ervoor dat ik mijn grenzen beter voel en andere keuzes ga maken. Hierdoor werk ik sneller en houd ik meer energie over aan het eind van de dag.
  • Het geeft ontspanning in mijn lichaam. Gedurende de dag bouw ik spanning op in mijn lijf. Door meditatie word ik me bewust van die spanning en kan ik het afvoeren. Daardoor heb ik minder last van een pijnlijke, gespannen, rug.

Wetenschappelijk aangetoonde positieve effecten mediteren

Mediteren is een vorm van het verzorgen van je brein. Oosterse levenswijzen kennen al een eeuwenoude traditie hierin, maar hier in het Westen zijn wij het nog niet zo gewend. Via onderzoek is aangetoond dat meditatie positieve effecten heeft op je brein. Bijvoorbeeld Sara Lazar, van Harvard University, heeft onderzocht dat de Hippocampus in de hersenen (verantwoordelijk voor leren, geheugen en het reguleren van emoties) significant gegroeid is na 8 weken dagelijkse meditatie. Ter vergelijking: studies hebben aangetoond dat de Hippocampus kleiner is bij mensen die aan depressie lijden of een post traumatische stress stoornis hebben.

Terug naar jezelf

Praktijk eb en vLoet nodigt daarom cliënten altijd uit tot mediteren. Niet vanuit ‘moeten’, maar vanuit voelen, ontdekken en ervaren. Het mooie is dat het je helpt dichter bij jezelf te komen, bij je ware ik. Als je eenmaal voelt wat het voor je doet, ga je het als vanzelf toe passen in je leven. Het wordt de snelweg terug naar jezelf. Dat geldt niet alleen voor mij, maar hoor ik ook terug van mijn cliënten.

Tips

  • Richt je op je ademhaling, puur observeren.
  • Goede houding: comfortabel zitten of liggen. Comfortabel zitten: rechtop. Schuif wat op en neer op je zitbotjes en wat naar voren op je stoel.
  • Leg je handen op je lichaam, bv op je buik/benen, of 1 hartgebied, ander op je buik. Daarmee voel je je lichaam beter en aanraking maakt oxytocine vrij.
  • Plan je meditatie in. Zelf vind ik het als een break goed werken. Inspanning afwisselen met ontspanning.
  • Maak het jezelf makkelijk door de meditatie op je telefoon, in je muziek te zetten. Op die manier kun je je telefoon even op vliegtuigstand zetten zodat je ongestoord kunt zitten.
  • Leg vooraf een schriftje en een pen klaar, zodat je kort je bevindingen kunt noteren. Wat schrijft, beklijft. Doordat je het woorden geeft komt het meer in je bewustzijn.
  • Zoek uit wat je fijn vindt. Om te beginnen is een geleide meditatie makkelijk. Later kun je misschien wat afwisselen. Afgelopen winter heb ik zelf ook in stilte gemediteerd. Je kunt je dan richten op een onderwerp, een gevoel of je observeert wat er op dat moment omhoog komt.

Ben je nieuwsgierig geworden?  Je kunt mijn meditatie uitproberen.