Een leeg gevoel van binnen
Een leeg gevoel, wat is dat eigenlijk?
Een leeg gevoel heeft niet een echte definitie, terwijl velen weten hoe het voelt. Woorden als richtingloosheid, gevoelloosheid, zinloosheid, geen gevoel van toekomst hebben, geen houvast hebben, geen wortels of geen verbondenheid voelen geven er een richting aan.
Deze blog beschrijft waar een leeg gevoel, innerlijke leegte, vandaan komt en je leest twee mogelijke oorzaken die ik van belang acht, omdat ik ze in mijn praktijk tegenkom. Ook geef ik aan welke reacties er kunnen volgen op een gevoel van leegte. Tenslotte nodig ik je uit om te onderzoeken waar jouw gevoel van leegte vandaan komt en hoe je richting een oplossing kunt komen.
Leegte opvullen
Katja kijkt me verdrietig aan tijdens de intake. Ze vertelt dat ze ’s morgens opstaat met een leeg gevoel en de gedachte: daar gaan we weer. Ze heeft moeite met het invullen van haar dagen.
Als trouwe klant van Zalando heeft ze net weer de nieuwste sneakers in huis. Die geven haar kort een gevoel van blijdschap. Dat verandert daarna al snel in teleurstelling en een knagend schuldgevoel. Ze vraagt zich af hoe het kan dat ze alles heeft, maar zich toch zo leeg voelt. Machteloos beseft ze dat ze met haar koopgedrag het gevoel van leegte niet kan compenseren of opvullen.
Verschillende reacties op leegte
Waar een leeg gevoel vandaan komt en wat je precies mist als je leegte voelt verschilt. Wat ik in de praktijk tegenkom is dat het vaak samenhangt met het niet durven voelen. Teveel in het hoofd leven. Het afsluiten van je hart door gekwetstheid, of afwezigheid in het bekken door oud zeer, zorgen dat je de verbinding met jezelf kwijt bent. Onbewust ben je afgesneden van je gevoel waardoor je ook niet je behoefte kent. Hierdoor ontstaat een soort afgescheidenheid die kunt ervaren als leegte. Sommige vrouwen, zoals Katja, proberen het gat op te vullen. Anderen verlammen en zakken weg in een gevoel van machteloosheid, lethargie. Of lopen rond met gevoelens van schuld of schaamte, omdat ze alles hebben met op de achtergrond een continue gevoel van ontevredenheid.
Gevoelloosheid
Er ontstaat een soort gevoelloosheid. Je wordt nog amper warm of koud van de aanraking door je partner, je kind dat huilt, je werkgever die zegt dat je de opdracht snel en zorgvuldig hebt afgerond, of je vriendin die je complimenteert met je nieuwe jurk. Op de een of andere manier voel je je niet meer écht geraakt. Je leeft voornamelijk uit je hoofd en mist de verbinding met je hart en je bekken.
Dat kan een hol en zinloos gevoel geven. Alsof je niet echt leeft en toeschouwer bent van je eigen leven. Het is alsof je door een verkoudheid niet meer goed ruikt en proeft. Alles smaakt hetzelfde en naar niets. Je voelt dan ook niet meer de behoefte om uitgebreid te koken of een lekker recept op te zoeken. Dat heeft toch geen zin als je het niet proeft. En voor wie doe je het eigenlijk?
Op die manier verliest het leven zijn glans, kleur en betekenis. Zonder gevoel, zonder dat iets je raakt lijkt het zinloos wat je doet. Het voelt pijnlijk als je je niet echt met je naaste kunt verbinden. Daarnaast mis je een belangrijke richtingaanwijzer in je leven, omdat gevoelens je duidelijk maken wat je verlangens - behoeften zijn.
Mogelijke oorzaken voor een leeg gevoel
Psychiater Gerrit Glas legt uit dat het niet helemaal duidelijk is hoe het komt dat sommige mensen, tijdelijk of chronisch, weinig gevoelens ervaren. Een van zijn verklaringen is dat je bepaalde negatieve emoties onderdrukt. Daarmee sluit je jezelf ook van je andere gevoelens af. Glas: ‘Veel leegtes zijn pseudoleegtes, omdat je iets weghoudt. Het pijnlijke gevoel splits je dan als het ware van jezelf af, met als bijwerking dat je een deel van jezelf niet kunt voelen.’
Uit zelfbescherming voel je het onprettige niet, maar daarmee vervlakt alles, ook het prettige.
- Door een gebrek aan emoties kan leegte ontstaan. Als je gevoel namelijk niet wordt erkend, dan raak je de verbinding met jezelf en je behoeftes kwijt. Je weet niet goed wat je precies voelt, vindt of denkt. Vrouwen die geneigd zijn om op te gaan in hun omgeving, zich sterk aanpassen of pleasen, zonder stil te staan bij hun eigen behoeftes vervreemden van zichzelf. Vaak hebben ze in hun jeugd geen steun ervaren bij lastige emoties.
- Er ontstaat leegte na een groot verlies of in het kader van rouw.
- Ook traumatische gebeurtenissen kunnen voor afgescheidenheid zorgen. Bijvoorbeeld misbruik, het dragen van een groot geheim of het meemaken van een ongeluk. De gevoelens zijn té heftig en eng om bij stil te staan. Deze donkere, zware, delen worden uit zelfbescherming weggedrukt. Oud zeer stapelt zich op en zorgt vaak voor nieuw zeer. Je sluit je nog verder af van jezelf.
Met als gevolg een hol en leeg gevoel.
Vragen stellen bij een leeg gevoel
Heb je last van een gevoel van leegte dan is het dus zinvol om te onderzoeken of een van onderstaande oorzaken op jou van toepassing is. Komt het:
- Uit de onderdrukking van negatieve gevoelens?
Wat wil of durf je niet te voelen? Welke delen van jezelf heb je weggestopt? Wellicht heb je iets lastigs in je leven meegemaakt? Lees hoe je het verleden los kunt laten. - Uit onvervulde behoeften?
Als je even volop mocht klagen, wat zou je dan zeggen? Welke behoefte zit daar onder? Hoe kun je die behoefte vervullen? Waar verlang je naar en hoe kun je een klein eerste stapje zetten om daar te komen? Lees ook mijn blog over de functie van klagen en ontdek welke belangrijke reden daaronder zit.
Tevreden en compleet voelen
Misschien vraag je je af hoe het nu met Katja is. Ze weet inmiddels waar haar lege gevoel vandaan kwam, waardoor ze aan een oplossing kon werken.
Zalando is een klant armer. Ze koopt geen nieuwe kleding meer, maar trekt met plezier een oude jurk uit haar, nog steeds volle kast aan.
Wil jij je tevreden en blij voelen? Worstel je daar in je eentje mee?
Iedereen loopt een eigen pad, maar ik kan je op je reis gidsen. Je hoeft het echt niet alleen te doen.
Laat je coachen bij een leeg gevoel óf
schrijf je hieronder in voor nieuwsbrief: je ontvangt 2 wekelijkse tips om jezelf beter te begrijpen en grip te krijgen op je leven.