Poppetjes familieopstelling
05/01/2023
3 min

Geven en nemen in balans

05/01/2023
3 min

Geven en nemen is vaak niet in balans, merk ik in de praktijk. Veel mensen geven gemakkelijk, terwijl nemen of ontvangen moeilijk is. Daar ligt meestal een onbewuste overtuiging aan ten grondslag. Als je je overbelast of leeg voelt is het zinvol om te kijken waar je teveel geeft, jezelf teveel aanpast, pleast of wegcijfert.
Hoe je dat herkent en weer in balans brengt met vijf tips, lees je hier.


Onlangs maakte ik op een vrijmarkt een bijzonder moment mee. Ik werd aangesproken door een jongetje van ongeveer zeven jaar oud, dat mij beleefd vroeg of ik twee euro voor hem had. Wat mij raakte, was zijn onbevangenheid en de moed om een vreemde om geld te vragen. Hij voelde zich vrij om te vragen en te ontvangen. In mijn praktijk zie ik regelmatig mensen die hun vrijmoedigheid verloren hebben. Die de overtuiging hebben dat ze niet mogen nemen en zich vervolgens leeg voelen, omdat ze veel hebben gegeven. Een burn out ligt op de loer.

Hoe herken je dat je jezelf wegcijfert?

Lees je veel van jezelf terug in onderstaand lijstje, dan is de kans groot dat geven en nemen niet in balans is.

  • je vindt het moeilijk om te ontvangen en wimpelt complimenten weg
  • onderdrukken eigen wensen en verlangens
  • klagen over anderen
  • minder eisen stellen, omdat je denkt dat een relatie dan beter gaat
  • een gevoel van overbelasting ervaren
  • je past je gemakkelijk aan een ander aan
  • meer bezig zijn met de ander dan met jezelf
  • negatief gedrag van anderen verklaren of goed praten
  • de mening van een ander belangrijker vinden dan die van jezelf

Leeg door teveel geven

Geven wordt over het algemeen positief gewaardeerd en nemen vaak veroordeeld. Misschien heb je vroeger wel van je ouders gehoord dat kinderen die vragen overgeslagen worden. Die boodschap bepaalt dan nu nog dat vragen of nemen niet hoort. Het is echter belangrijk om je te realiseren dat geven en nemen in balans moeten zijn om krachtig door het leven te gaan. Kijk maar naar de natuur. De moeder voedt zichzelf om haar kind eten te geven. Als de moeder ondervoed is, zal het kind niet goed groeien. Deze natuurwet geldt ook voor ons: we moeten durven nemen. Wie onvoldoende neemt raakt op den duur uitgeput.

Geven en nemen in balans

Ontvangen of afsluiten?

Ook laat ik je ervaren wat er gebeurt als je jezelf afsluit voor die stroom. Je ervaart dan bijvoorbeeld donker, kou, eenzaamheid of een vorm van leegte. Op die manier voel je het verschil tussen jezelf openen of afsluiten. Daar kan geen gesprek tegenop.

Het is belangrijk om te leren voelen, zodat je je bewust bent van je eigen verlangens. Om te leren hoe je op een gezonde manier kunt nemen en ontvangen en oude overtuigingen los te laten. Zo kun je in balans zijn en blijven om volop in het leven te staan. Om te genieten van het leven, vol energie.

Meer energie door balans

Terugkomend op het jongetje dat om geld vroeg, ontroerde mij zijn reden. Hij wilde namelijk een autootje kopen voor zijn kleine broertje. Het maakte mij blij dat ik hem kon helpen. Het leven wordt een stuk leuker als je vrij durft te vragen en te ontvangen, zodat je een ander mag geven.

Laten we allemaal weer zo vrij als een kind worden en genieten van geven en nemen, in balans.

Ben jij toe aan leren nemen? Verlang je naar meer balans en energie in het leven? Ruim oude patronen op met een Familieopstelling.


Vijf tips om geven en nemen in balans te brengen

Bewustwording van jouw disbalans is natuurlijk stap één. Daarnaast reik ik je onderstaande tips aan die je kunnen helpen om te leren nemen.


  1. Neem regelmatig tijd om alleen te zijn

    Mensen die gemakkelijk geven zijn vaak met hun aandacht bij de ander. Jouw 'alleen' tijd helpt je om de aandacht naar binnen te richten, zodat je kunt leren voelen wat je zelf nodig hebt of naar verlangt.

  2. Leer om mensen belangeloos te steunen

    Geef vanuit overvloed. Dat kan alleen als je zelf 'vol' bent. Zorg goed voor wat je zelf nodig hebt, zodat je niet afhankelijk bent van de erkenning die je krijgt voor hetgeen je geeft.

  3. Vraag om hulp

    Over het algemeen is hulp vragen ingewikkeld voor iemand die veel geeft. Train jezelf in het aannemen van dingen en om hulp te vragen. Zie het als een oefening en begin met iets kleins.

  4. Je hoeft alleen maar te zijn

    Misschien heb je de onbewuste overtuiging dat je gewaardeerd wordt om wat je doet. Geef je graag, omdat je eigenwaarde nog laag is. Ontdek dat je mag zijn, zonder iets te doen en onderzoek of je overtuigingen echt van jou zijn of dat je ze onbewust overgenomen hebt.

  5. Ga voor de inhoud

    Oefen jezelf om iets te doen, omdat je het leuk vindt, belangrijk vindt of iets anders. Daarmee stop je de neiging om het alleen voor iemand anders te doen en stap je uit please gedrag.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.