roze bloemen tegen de lucht

Vind rust en balans met

Internal Family Systems (IFS)-therapie

Afspraak maken
roze bloemen tegen de lucht
Wanneer je stopt met vechten tegen delen van jezelf en ze in plaats daarvan leert begrijpen, ontstaat er ruimte voor rust, vertrouwen en verandering. - Richard Schwartz, ontwikkelaar IFS -

Internal Family Systems (IFS)-therapie helpt echt

Voel je een constante onrust of innerlijke spanning? Je gedachten en emoties lijken soms tegenstrijdig. Hoe hard je ook probeert, je blijft vastzitten in terugkerende gewoontes en reacties. Misschien heb je al van alles geprobeerd: van een cursus kleien tot yoga of gesprekken met een professional. Toch blijft echte verandering uit.

Internal Family Systems (IFS)-therapie helpt je om met meer mildheid naar jezelf te kijken. In plaats van tegen je gevoelens te vechten, leer je ze herkennen en begrijpen. Je ontdekt hoe je met verschillende 'delen' van jezelf kunt omgaan — delen die je misschien hebt weggeduwd, maar die nu aandacht nodig hebben. Dit brengt rust en balans.

Internal Family Systems-therapie helpt echt

Voel je een constante onrust of innerlijke spanning? Je gedachten en emoties lijken soms tegenstrijdig. Hoe hard je ook probeert, je blijft vastzitten in terugkerende gewoontes en reacties. Misschien heb je al van alles geprobeerd: van een cursus kleien tot yoga of gesprekken met een professional. Toch blijft echte verandering uit.

Internal Family Systems (IFS)-therapie helpt je om met meer mildheid naar jezelf te kijken. In plaats van tegen je gevoelens te vechten, leer je ze herkennen en begrijpen. Je ontdekt hoe je met verschillende 'delen' van jezelf kunt omgaan — delen die je misschien hebt weggeduwd, maar die nu aandacht nodig hebben. Dit brengt rust en balans.

Voor wie is IFS-therapie geschikt?

IFS is voor jou als je jezelf beter wilt begrijpen en met meer rust en plezier wilt leven. IFS kan je helpen wanneer je:

  • Zomaar uit het niets boos wordt of je op de gekste momenten uit het lood geslagen voelt.
  • Twee (of meer) stemmen in je hoofd hoort die aan het touwtrekken zijn: de ene zegt 'dit', de andere 'dat', zodat je niet meer weet welke kant je op moet.
  • Stress, angst of onrust voelt die je maar niet kunt loslaten, waardoor je moeilijk kunt ontspannen.
  • Last hebt van perfectionisme, zelfkritiek of uitstelgedrag, waardoor je niet vooruitkomt en niet kunt genieten van het moment.
  • Vaste gedachten zoals 'je moet altijd aardig zijn' of 'voor jezelf zorgen is egoïstisch' je keer op keer in de weg staan, waardoor je niet doet wat je écht wilt.
roze bloemen tegen de lucht
Wanneer je stopt met vechten tegen delen van jezelf en ze in plaats daarvan leert begrijpen, ontstaat er ruimte voor rust, vertrouwen en verandering.
- Richard Schwartz, Founder IFS -

Wat is Internal Family Systems-therapie?

IFS is een wetenschappelijk onderbouwde methode die ervan uitgaat dat iedereen verschillende innerlijke delen heeft, zoals:

  • De perfectionist in jou doet alles om fouten te vermijden, legt de lat op olympische hoogte en houdt alles strak in de hand om controle te behouden en afwijzing te voorkomen.

  • Pleaser is je middle name. Je denkt dat je alles goed doet als je anderen maar tevreden houdt. Ondertussen vergeet je goed voor jezelf te zorgen, uit angst niet goed gevonden te worden.

  • De uitsteller vermijdt moeilijke of spannende taken uit angst om te falen of overweldigd te raken. Zo blijf je maar wachten op het ‘juiste moment’.

  • Je kritische stem kraakt je voortdurend af door op tekortkomingen te wijzen. Vaak om je kwetsbaarheid te maskeren en je te beschermen tegen afwijzing.

  • Jouw pusher drijft je steeds vooruit, omdat je denkt dat rusten of stoppen gelijkstaat aan falen. Zo kom je nooit echt tot rust.

Wat levert werken met Internal Family Systems-therapie je op?

  • Je zegt vaker ‘nee’ tegen dingen die niet goed voelen, zonder je daar schuldig over te voelen.
  • Piekeren over wat anderen van je verwachten maakt plaats voor het volgen van je eigen gevoel.
  • Uitspreken wat je denkt of voelt, voelt steeds vrijer, zonder de angst om iemand teleur te stellen.
  • In contact met anderen kun je ontspannen jezelf zijn, zonder je anders voor te doen of in te houden.
  • Je neemt tijd voor jezelf en doet dingen waar je blij van wordt, zonder het gevoel dat je eerst alles ‘af’ moet hebben.

Over mij als IFS-therapeut

Internal Family Systems therapie - Loet

Loet de Steenhuijsen Piters

IFS zit in mijn hart vanwege de enorm respectvolle en diepgaande manier van werken. Gecombineerd met een lichaamsgerichte aanpak, warmte en een down-to-earth aanpak help ik je om voorbij het denken te gaan en écht in contact te komen met jezelf. Geen eindeloze analyses, maar een voelbare manier om weer grip te krijgen op je binnenwereld.

Ik heb al meer dan 100 vrouwen begeleid om los te komen van emotionele pijn en frustratie. Ik weet hoe het voelt om vast te zitten. Het lijkt alsof je steeds harder je best doet, maar nergens komt. Je begint jezelf minder leuk te vinden en raakt verstrikt in stilstaand water dat begint te stinken. Maar geloof me, er is een weg uit deze situatie.


Het is mijn verlangen om zoveel mogelijk vrouwen stap voor stap te laten ervaren dat ze dichterbij zichzelf en hun kracht kunnen komen. Ik geloof namelijk dat de wereld daar mooier en liefdevoller van wordt.

Praktische informatie


Illustratie rood hart met puzzelstukjes.

Duur

Een IFS-sessie duurt ongeveer 90 minuten

Illustratie rood hart met puzzelstukjes.

Investering

149 euro per IFS-sessie
Illustratie rood hart met puzzelstukjes.

Locatie

Online via Zoom of live in mijn praktijk in Schoorl, Noord-Holland

Plan hieronder je afspraak door op een datum en tijd te klikken. Binnen 24 uur neem ik contact met je op.

Heb je vragen of twijfel je of IFS-therapie iets voor jou is? Plan gerust een kennismaking of neem contact met me op. 

Veelgestelde vragen Internal Family Systems (IFS)-therapie

Wat is Internal Family Systems (IFS)-therapie en hoe helpt het?

Internal Family Systems (IFS) is een therapeutisch model dat uitgaat van het idee dat we verschillende ‘delen’ in onszelf hebben, zoals stemmetjes die verschillende behoeften en overtuigingen vertegenwoordigen. Deze delen vormen samen een innerlijke familie en kunnen conflicteren, bijvoorbeeld tussen perfectionisme en ontspanning.

Binnen IFS zijn er drie hoofdgroepen van delen:

Managers: controleurs die je beschermen door bijvoorbeeld perfectionisme of hard werken.

Afleiders: delen die pijnlijke emoties vermijden via afleiding, zoals eten, scrollen of drinken.

Ballingen: kwetsbare delen die trauma’s en diepe emoties dragen, vaak onderdrukt door de andere delen.

Naast deze delen is er ook het Zelf—jouw kern, die kalm, helder en compassievol is. Wanneer je vanuit je Zelf leeft, ontstaat er meer balans en innerlijke rust. IFS helpt je om deze delen te herkennen en in harmonie samen te laten werken, zodat je je meer jezelf voelt en vrijer kunt leven.

In mijn blog: 'Wat is IFS-therapie en hoe helpt het?' ga ik hier uitgebreider op in:
https://ebenvloet.nl/wat-is-internal-family-systems-therapie/

Hoe verschilt IFS-therapie van andere vormen van therapie of coaching?

Veel therapieën en coachingstechnieken richten zich op gedragsverandering of het analyseren van je gedachten, maar IFS gaat een laag dieper. In plaats van te proberen negatieve gedachten of emoties te ‘corrigeren’ of ‘weg te krijgen’, nodigt IFS je uit om met zachtheid te onderzoeken welke delen in jou aan het woord zijn en waarom. Dit creëert niet alleen inzicht, maar helpt ook om op een milde manier echte, blijvende verandering te ervaren.

Hoe ziet een sessie bij jou eruit?

Je hebt altijd, elke keer opnieuw de keuze om de sessie online via Zoom te doen, of in de praktijk in Schoorl.

Elke sessie begint met een kort gesprek over waar je tegenaan loopt. Daarna begeleid ik je om vanuit ontspanning en nieuwsgierigheid contact te maken met je innerlijke delen. Sommige mensen doen dat het liefst liggend, maar je kunt ook zitten.

Ik breng jou door middel van mijn vragen en lichaamsbewustzijn in contact met de delen die voor jou op de voorgrond staan. Dat geeft veel informatie. Je ontdekt wat ze nodig hebben en leert jezelf daarin te steunen.
Aan het einde van de sessie is er ruimte om te delen wat je hebt ervaren en om praktische handvatten mee te nemen voor thuis.

Werkt Internal Family Systems-therapie echt ook online?

Ja, absoluut!
IFS-therapie leent zich uitstekend voor online sessies. Omdat we werken met je innerlijke wereld: je gedachten, gevoelens en lichaamsbewustzijn, heb je geen fysieke aanwezigheid van een therapeut nodig om diepgaand proceswerk te doen.

Veel mensen ervaren zelfs voordelen van online IFS, zoals:
- Meer gemak en comfort – Je kunt de sessie volgen vanuit je eigen vertrouwde omgeving.
- Diep contact met jezelf – Zonder afleiding van een nieuwe ruimte, voel je je vaak sneller op je gemak.
- Flexibiliteit – Geen reistijd en gemakkelijker in te plannen in je dag.

Zelfs via een scherm is de begeleiding intens en effectief. We werken met eenvoudige vragen, lichaamsbewustzijn en innerlijke beleving om je proces stap voor stap te ondersteunen.

Wat als ik moeite heb om contact te maken met mijn innerlijke delen?

Dat is heel normaal :-).
Veel mensen zijn gewend om hun emoties te onderdrukken of om in hun hoofd te blijven, waardoor het lastig kan zijn om direct contact te voelen met hun innerlijke delen. In IFS beginnen we altijd rustig en zonder druk. Door middel van eenvoudige vragen, lichaamsbewustzijn en innerlijke beleving leer je stap voor stap contact te maken. Zelfs als je in eerste instantie ‘niks voelt’, is dat ook informatie en daar kunnen we samen mee werken.

Moet ik praten over mijn verleden om IFS te laten werken?

Nee, dat hoeft niet.
IFS werkt in het hier-en-nu en richt zich op hoe je je nu voelt en welke delen zich op dit moment laten zien. Soms komen er herinneringen omhoog, maar je hoeft niets te forceren of opnieuw te beleven. Het gaat erom dat je met compassie kijkt naar wat er nú in jou speelt, zodat je innerlijke delen zich veilig voelen en kunnen ontspannen.

Hoe kan ik starten met Internal Family Systems (IFS)-therapie?

Er zijn verschillende manieren om te beginnen.
Je kunt een individuele sessie boeken als je persoonlijke begeleiding wilt.
Wil je IFS eerst rustig verkennen? Dan kun je starten om de blog te lezen over hoe IFS werkt of mij volgen op LinkedIn, waar ik regelmatig over IFS deel.

- Boek een sessie op deze pagina
- Lees meer over IFS in mijn blog: Wat is IFS en hoe helpt het?
- Of lees het boek van Griet op den Beeck 'Het wordt beter'. Zij schrijft uitgebreid over haar ervaringen met IFS.
- Volg mij op LinkedIn: Loet de Steenhuijsen Piters

Hoeveel sessies heb ik nodig?

Dat hangt af van jouw persoonlijke proces en wat je wilt bereiken. Sommige mensen ervaren al na een paar sessies een diepe verandering, terwijl anderen baat hebben bij een langer traject om patronen echt te doorbreken en te integreren in hun dagelijks leven.

Wat meespeelt:
- Jouw hulpvraag – Wil je werken aan een specifiek thema of een breder groeiproces doormaken?
- Hoe snel je contact maakt met je innerlijke delen – Soms gaat dit moeiteloos, soms heeft het wat meer tijd nodig.
- Hoeveel ruimte je tussen de sessies neemt – Tijd om te integreren en te oefenen met wat je ontdekt, kan helpen om minder sessies nodig te hebben.

Gemiddeld kiezen mensen voor een traject van 3 tot 9 sessies, maar je kunt altijd in je eigen tempo werken. We stemmen samen af wat bij jou past.

Kan ik ook een IFS-therapie traject volgen in plaats van een losse sessie?

Jazeker. In een kennismaking kan ik inschatting maken wat helpend voor jou zal zijn en kunnen we ook de tarieven bespreken.
Een traject kent veel voordelen:

1. Diepgaande en blijvende verandering
Eén losse sessie kan inzichten geven, maar echte transformatie kost tijd. Door meerdere sessies bouw je laag voor laag af wat je belemmert en ontwikkel je nieuwe patronen die echt bij je passen.

2. Veiligheid en vertrouwen
Verandering vraagt om een gevoel van veiligheid. In een traject ontstaat er een vertrouwde setting waarin je steeds gemakkelijker naar de kern durft te gaan.

3. Structuur en houvast
Een traject geeft je een duidelijke lijn: je weet waar je aan werkt en wat de volgende stap is. Dit voorkomt dat je blijft hangen in inzichten zonder echt iets te veranderen.

4. Meer ruimte om te oefenen en integreren
Tussen de sessies door kun je nieuwe inzichten laten bezinken en toepassen in je dagelijks leven. Hierdoor merk je echt verschil en zie je wat werkt voor jou.

5. Ondersteuning bij terugval
Verandering gaat met vallen en opstaan. In een traject is er ruimte om te kijken naar wat je tegenhoudt en hoe je daar anders mee om kunt gaan, zodat je niet terugvalt in oude patronen.

6. Diepere laag van zelfinzicht
Door meerdere sessies krijg je niet alleen inzicht in je patronen, maar ook in de onderliggende delen in jezelf die deze patronen in stand houden. Dit zorgt voor blijvende rust en helderheid.

Kortom: een traject geeft je de tijd, begeleiding en structuur om écht los te komen van wat je tegenhoudt en met meer vrijheid en vertrouwen in het leven te staan.