Thuiskomen in je bekken
Thuiskomen in je bekken geeft jezelf een stevige basis. In een maatschappij waarin onze denkkracht een hoofdrol heeft en de hartkracht - de verbindingskracht - op een goede tweede plek komt, wil ik je attenderen op een derde kracht: de kracht van je bekken.
Het bekken huisvest intuïtie, je creatie- en manifestatie kracht, seksuele en levensenergie. In een stevig, geaard bekken ervaar je veiligheid en zelfliefde. Je draagt jezelf.
Het is een machtig centrum als je naar al die kwaliteiten kijkt. Een centrum dat het leven verdiept en verrijkt. Want als je verbonden bent met het hoofd-hart én bekken, dan ben je volledig verbonden met jezelf. Dan kom je thuis in jezelf. Als vrouw én als man.
Onverwerkte emoties in het bekken
Het bekken is echter ook een gedeelte in het lichaam waar we ons gemakkelijk uit terugtrekken. Er huist een kracht die we niet snel durven te laten zien. Het is een gebied van het lichaam waar veel onzekerheid en ook schaamte op zit. Het zal wel niet voor niets zijn dat het bot dat in het bekken ligt, het schaambot heet.
Veel mensen zijn er weinig aanwezig en slaan er onverwerkte emoties op. Pijnlijke gevoelens uit het verleden die we nog niet losgelaten hebben. Het is te spannend om het verdriet, de onzekerheid of de boosheid aan te kijken. We drukken stukjes van onszelf weg, richting het bekken. Dat wordt dan een plek die angst oproept, omdat er oud zeer zit. Het is een menselijke reactie om weg te kijken van bijvoorbeeld donkerte, zwaarte of een leeg gevoel van binnen. Het krachtcentrum verandert zo naar een onzekerheidscentrum met pijn.
Verlies van grip op je leven
Over de weggestopte stukjes, jouw onzichtbare delen, heb je geen regie. Je loopt met een rugzak aan ballast rond die onbewust bepaalt hoe je je voelt en gedraagt. Daardoor verlies je de grip op je leven. Je hebt onvoldoende toegang tot je kwaliteiten en mogelijkheden.
Dat is verdrietig, maar er is een oplossing, ook al zie je die misschien nog niet. Als je thuiskomt in je bekken leer je om verantwoordelijkheid te nemen voor al jouw gevoelens. Je voelt weer levenslust en ervaart dat je seksualiteit stroomt. Je relaties worden meer ontspannen en gelijkwaardig, waardoor je levensgeluk toeneemt.
5 handvaten voor contact met je bekken
Thuiskomen in je bekken betekent aanwezig zijn in je basiscentrum, durven zijn op een plek waar veel te voelen is, speciaal als er sprake is van seksueel trauma, in welke vorm dan ook. Aanwezigheid in je bekken is essentieel voor het herstellen van de verbinding met je lichaam en je levensenergie. Deze 5 handvaten helpen je op weg:
Overtuigingen onderzoeken
Veel mensen hebben nooit geleerd om open over seksualiteit te praten. Er hangt een sluier van taboe, schuld en schaamte omheen. Overtuigingen dat je je partner moet behagen of dat je moet klaarkomen, bepalen je seksuele beleving en gedrag. Ze beletten je om onbevangen te genieten. Het onderzoeken en doorbreken van deze belemmerende overtuigingen zorgt voor een andere kijk op en beleving van seksualiteit.
Toe-eigenen van je seksualiteit
Seksualiteit is een vorm van levensenergie die je in jezelf ervaart. Hoe je deze energie voelt, kan verschillen. Soms stroomt het vrij, en soms voelt het vastgelopen aan. Dit hangt af van wat je hebt meegemaakt en je overtuigingen. Deze energie kan in jou stromen, maar ook tussen jou en je partner.
Het is belangrijk om te begrijpen dat jij zelf verantwoordelijk bent voor je seksualiteit. Niemand anders heeft recht op jouw seksualiteit, en je bent ook niets verplicht aan een ander.
Je kunt je seksualiteit ten volle ervaren door aanwezig te zijn in je lichaam. Dit betekent dat je alle sensaties voelt zonder oordeel. Let op of je jezelf afsluit en terugtrekt, of dat je uitreikt om te halen, of dat je vanuit je midden kunt geven en ontvangen. Het is belangrijk om onprettige emoties die kunnen opkomen te verdragen, erbij te blijven en ze uiteindelijk los te laten. Voel waar je een grens hebt, respecteer die grens en communiceer erover.
Verbinden met je levensenergie
Seksualiteit kun je beleven met een ander, maar dat is geen voorwaarde. Je kunt je verbinden met je eigen levensenergie, de subtiliteit opmerken en je er bewust van worden. Er zijn trainingen die je stap voor stap meenemen, zoals *Vallei Orgasme en **Bemin jezelf, zodat je leert dat seksualiteit een bron van plezier is in plaats van een bron van verdriet.
Lichaamsbewustzijn ontwikkelen
Een essentieel aspect van thuiskomen in je bekken is het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn. Door regelmatig oefeningen te doen die je bewustzijn naar je bekken brengen, zoals ademhalingsoefeningen, meditatie en bijvoorbeeld Qi Gong, vergroot je je verbinding met dit gebied. Lichaamsbewustzijn helpt je om spanningen en blokkades te herkennen en los te laten, waardoor je meer in contact komt met je lichaam, met ontspanning en je kracht.
Gezamenlijke verantwoordelijkheid in seksuele relaties
Naast je eigen verantwoordelijkheid heb je ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid om je seksuele relatie vorm te geven. In hetero-relaties zie je vaak dat de vrouw tijd moet nemen om van haar hart naar haar bekken te zakken, en de man tijd nodig heeft om van zijn bekken naar zijn hart te komen. Op die manier kan de energie van hart tot hart en van bekken tot bekken stromen. Zo ontstaat er een bezielde, gelijkwaardige en liefdevolle verbinding.
Praktijkvoorbeeld - Thuiskomen in je bekken.
Een mooie metafoor voor het op slot zetten en weer openen van de levensenergie in je bekken komt van Chantal. Zij had als kind zoveel 'oud zeer' in haar onderlijf had opgeslagen dat het de geur van een stinkend rioolputje opriep. Ze sloot dit hermetisch af met haar middenrif, wat na jaren leidde tot een gevoel van benauwdheid en paniek.
Chantal kon kiezen voor symptoombestrijding of de boel ontluchten. Ze verzamelde moed en door mijn vragen onderzocht ze de grens tussen buik en borst. Ze ontdekte een poortje met een deur tussen haar boven- en onderlijf. Voorzichtig opende ze het op een kier, waardoor de stinklucht ontsnapte en frisse lucht binnenkwam. Dit proces gaf haar vertrouwen, en de angst zakte.
Langzaam liet ze de stinklucht gaan en spoelde de ruimte schoon met frisse wind uit haar borstgebied. Aan het einde van de sessie voelde ze haar hele lichaam en zei: ‘Het is alsof er nieuw leven ingeblazen is. Ik ga met een bezield lichaam naar huis.’
(* Chantal is een gefingeerde naam)
De middenrifspier vormt een grote beschermende barrière tegen oud zeer. Het gebied eronder gaat hermetisch op slot. Dat lijkt op een kookpot vol rottingsprocessen. Giftige dampen stijgen op. Het wordt een plek vol angst en verdriet. Om te overleven schieten we in het hoofd en in een enkel gunstig geval blijft het hart open.
Thuiskomen in je bekken
Ik nodig je uit om contact te maken met je bekken. Om te ontdekken welke gevoelens, emoties en pijnen daar zitten. Maar ook om te ontdekken of je levens- en seksuele energie stilstaat of stroomt. Om sowieso contact te krijgen met deze energie, zonder schuld of schaamte. Zodat je uiteindelijk een brug slaat tussen je drie centra: je hoofd, je hart én je bekken. Dat is thuiskomen bij jezelf, waardoor je vanuit rust, kracht en gevoel van veiligheid de wereld tegemoet kunt treden. Zodat je mee kunt bewegen op de golven van het leven, de beweging van eb en vloed.
Lees ook:
Bekkenpijn door emotionele blokkade
Thuiskomen in je hart
Thuiskomen in je hoofd
* Vallei Orgasme - het platform voor wijsheid over liefde en seksualiteit
** Bemin jezelf - seksualiteit als bron van energie, wijsheid en genot (kortingscode bij mij verkrijgbaar)